Opvang

Zoals de naam al zegt vangen wij ook Reptielen en Amfibieën op die zijn gedumpt, weggelopen, verwaarloost en gevonden. Dit doen we omdat het helaas nodig blijkt te zijn. Ook hebben wij een tijdelijke opvang, omdat sommige mensen er niets aan kunnen doen dat ze tijdelijk hun dieren niet zelf kunnen verzorgen, bijvoorbeeld vanwege een woningbrand of een huis-uitzetting. Mensen doen hele rare dingen om van hun ongewenste dieren af te komen. Niet alleen honden worden voor de zomervakantie aan een boom vastgebonden!

Wij adverteren niet op advertentie-websites om gratis aan nieuwe dieren voor onze eigen collectie te komen. De dieren die bij ons binnenkomen worden door ons verzorgt of we zorgen voor een goed onderkomen bij een andere liefhebber. Het is voor ons natuurlijk ook altijd een verrassing als we gebeld worden.

Als de dieren gezond zijn en we ze zelf niet willen houden vragen we wel altijd een kleine bijdrage aan de nieuwe eigenaar. Niet om ons te verrijken, maar om de onkosten te dekken. Wij doen dit geheel vrijwillig en op eigen kosten. De collectebus die wij bij evenementen bij ons hebben dient ook voor dit doel.

De eventuele namen in de volgende anecdotes zijn fictief, het gaat om het verhaal en niet om de persoon!

-Negen=Zeven

Afgelopen jaar werden we gebeld door de DierenAmbulance dat ze bij een woningbrand 9 slangen hadden opgehaald, en of wij die tijdelijk konden opvangen totdat de eigenaar een nieuw onderkomen had. Toen de vrijwilligers van de Ambulance de dieren kwamen brengen bleek het maar om 7 slangen te gaan, terwijl de eigenaar toch echt 9 slangen had meegegeven. Na nader onderzoek bleek het toch echt maar om 7 slangen te gaan. We vroegen of er onderweg toch echt niet 2 slangen ontsnapt waren. Toen we beter keken en de slangen afzonderlijk uit hun transportbox haalden bleek dat we zelf wel goed gekeken hadden maar de vrijwilligers “misleid” waren door het bijzonder patroon van twee slangen;

Op bovenstaande foto gaat het om één slang!

Als er 7 slangen in een doos met zaagsel liggen, en twee ervan hebben boven een andere tekening dan onder, dan heb je snel een misverstand!

De rechtmatige eigenaar had gelukkig al na twee dagen een ander onderkomen voor zichzelf en zijn zeven gezonde slangen.

 

De Noord-Amerikaanse bijtschildpad

Deze grote jongen hebben ze afgelopen Juni gevonden in het bos.

Twee mensen gingen wandelen in het bos bij Steyl waar ze deze uit de kluiten gewassen waterschildpad los zagen lopen. Hij was zo’n 30 cm en helemaal uitgedroogt, een WATER-schildpad hoort niet in Juni in een gortdroog bos. Bovendien bijt dit formaat schildpad met gemak een bezemsteel doormidden.

Deze soort heeft een behoorlijk defensief gedrag en bijt erg graag, je moet er niet aan denken dat kinderen hem zouden vinden. Het is vrij duidelijk dat de eigenaar zich geen raad meer wist en geen ander oplossing zag dan hem te dumpen in het bos. Deze schildpadden worden met gemak 60 cm en zijn absoluut niet geschikt als huisdier, net als rood en geelwang schildpadden blijven ze hun hele leven groeien.

Zelf konden we hem ook niet huisvesten en daarom hebben de vrijwillgers van de DierenAmbulance hem naar een opvang voor wilde dieren in België gebracht.

 

-Slang in de spouw

Afgelopen Juli werd ik door de Dierenambulance gebeld of ik even mee wou gaan naar Tegelen. Op de “hei” in de vogelbuurt was een melding van een vrouw die een slang uit de buitenmuur zag steken.

Eenmaal ter plekke bleek de slang al dood, en bij nader onderzoek bleek hij al zeker drie dagen vast te hebben gezeten. Dood natuurlijk. We kregen er geen beweging in en hebben ‘m uiteindelijk los moeten snijden. Deze onschuldige ratslang is waarschijnlijk, met het warme weer en alle ramen en deuren open, uit zijn terrarium onsnapt en heeft toen voor de vrijheid gekozen. Waarschijnlijk heeft hij verkoeling willen zoeken en zichzelf onderschat. Hij kwam tot de helft van zijn lichaam door het gaatje in de muur en zat toen “muurvast”.

 

Een skink met een blauwe tong?

Afgelopen Juli werd ik door de Dierenambulance gebeld of ik met een mevrouw uit groot Venlo contact op wou nemen. Ze zocht met spoed een adres voor diverse reptielen omdat het hele gezin binnen een week hun woning moesten verlaten. Nadat ik haar gebeld had ben ik er heen gereden, daar aangekomen trof ik 4 volwassen Baard-Agames en een volwassen Blauwtongskink aan. Na overleg met mevrouw heb ik ze alle vijf meegenomen. De blauwtong skink blijft bij ons, deze is ontzettend mak en is ideaal voor onze educatie-stand en voor kinderfeestjes. Daar we al een mooie baardagame hebben en we er geen 4 bij kunnen houden, hebben we voor hun gelukkig dezelfde dag al een ander huis gevonden.

 

-Vogelspin met strafblad!

De dierenambulance kreeg een melding van de Politie dat ze een man opgepakt hadden in zijn woning en dat deze persoon voorlopig niet naar huis kwam om voor zijn vogelspin te zorgen. Angelique is de spin gaan halen op de basis. Het toeval wou dat ik al een tijdje op zoek was naar deze soort, omdat deze bij uitstek geschikt is om op de hand te nemen. Na enig gebel met de Politie heeft de moeder van de verdachte contact met me opgenomen en de spin namens haar zoon overgedragen aan DragoZoo. Deze rode dame gaat nu leuk mee op presentaties!

 

-Ladderslang

Deze jonge vakantieganger kwam in een koffer mee terug naar Nederland. Het is een inheemse slang in Frankrijk. Zijn naam heeft hij te danken aan zijn patroon. Bij jonge slangen zie je een ladder of trapvormig patroon op de rug, later verdwijnt dit en worden ze egaal licht bruin/geel. Hij was in de Provence in Frankrijk tijdens het inpakken in een koffer terecht gekomen. Bij thuiskomst werd hij ontdekt en bij ons afgeleverd. Deze mensen boden aan om ‘m een maand later mee terug te nemen naar de Provence en hem daar weer uit te zetten. Helaas konden we de jonge reiziger niet mee terug geven, hij zou zijn hele populatie ziek kunnen maken door iets wat hij in Nederland op heeft kunnen lopen. Dat risico wilde we voorkomen. Daar het geen beschermde diersoort betreft verblijft hij nu in kerngezonde toestand bij een andere liefhebber.

 

-Luipaardgekko’s in de container!

Op een Zondagavond in Mei ging een man de hond uitlaten. In de verte zag hij een auto stoppen, er stapte iemand uit en gooide een kleine doos in een prullenbak bij een speelpleintje. De man met de hond vertrouwde het niet en ging kijken wat er in het doosje zat. Tot zijn verbazing zaten er in het doosje twee kleine hagedissen. Hij belde de dieremambulance, en de vrijwilligers brachten het doosje bij ons. Bij nader onderzoek bleek dat het een mannetje en een vrouwtje waren. Het mannetje had een lelijk abces bij zijn penis en het vrouwtje een behoorlijk ontstoken oog. Schijnbaar waren de kosten van de dierenarts voor de oude eigenaar te hoog en besloot hij ze dan maar te dumpen. We hebben met succes het abces verwijdert, gespoelt en gehecht. En het oog van het vrouwtje hebben we behandelt met antibioticum. Ze zijn beide gezond zonder dat er een dierenarts aan te pas is gekomen!

-Schorpioen tussen de Rozen

Afgelopen woensdag (27 November) kregen mijn collega’s van de ambulance een melding van een schorpioen in de bijkeuken. Bij aankomst bleek er inderdaad een schorpioenetje van 3 cm in de bijkeuken tegen de muur te zitten. Het is een zogenaamde italiaanse schorpioen (Euscorpius italicus) en deze bleek tussen de supermarkt-rozen te zitten. Dat zou inderdaad kunnen, deze schorpioenen komen voor in Noord-Africa en het middellands zeegebied, waar ook rozen gekweekt worden voor de nederlandse markt. De kleine rakker zit ondertussen veilig in de opvang waar het gezond oud mag worden!

-Wolhandkrab aan de wandel;

 

 

Deze Chinese wolhandhandkrab werd afgelopen herfst (2013) gevonden aan de Hinsbeckerweg in Venlo. Hij liep daar op de weg op zoek naar stromend water richting de Noordzee. Waar hij nou vandaan kwam is ons nog steeds niet duidelijk, wel weten we dat deze krabben enorme afstanden kunnen afleggen naar de Noordzee om te kunnen paren. Ze leven in zoet stromend water tot ver in het binnenland. Halverwege de 20ste eeuw zijn een paar geïmporteerde krabben uitgezet in midden Duitsland, ondertussen hebben ze het hier zo goed gedaan dat het een inheemse soort is geworden. Nadat de vinder hem bij mij af had gegeven, hebben wij ‘m in de Maas uit-gezet, die stroomt naar de Noordzee!

-Twee Boa constrictors op logeren;